SKŁADNIKI:

  • 3 litry wody
  • 3 łyżki soli peklowej
  • 5 liści laurowych (pokruszone)
  • 15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego)

Sposób przygotowania:

Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.

(w zalewie można peklować inne rodzaje mięsa)