SKŁADNIKI:
- 3 litry wody
- 3 łyżki soli peklowej
- 5 liści laurowych (pokruszone)
- 15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego)
Sposób przygotowania:
Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.
(w zalewie można peklować inne rodzaje mięsa)