Składniki

  • 500 dag szynki lub schabu w jednym kawałku
  • żurawina (konfitura)
  • sól, pieprz,majeranek, rozmaryn

Składniki marynaty

  • woda
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu
  • łyżka majeranku

Wykonanie

Sarninę rozmrozić, usunąć błony i ścięgna. Przegotować marynatę, zalać sarninę i zostawić w lodówce na 48h. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozbić mięso tłuczkiem w jednym kawałku. Rozbite mięso przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem, majerankiem, na koniec smarując żurawiną. Całość zwijamy tworząc roladki o grubości ok. 4 cm, nie gróbsz gdyż mogą się nie dosmażyć. Zwinięte roladki związać sznurkiem lub nitką zwracając uwagę aby nitka była z bawełny w przeciwnym razie syntetyczna ulegnie stopieniu. Gotowe roladki smażyć na rozgrzanym oleju lub tłuszczu obracając z każdej strony. Smażyć na średnik ogniu tak aby nie przypalić i aby w środku roladki nie były surowe.

Przepis sprawdzony.

Smacznego.