Składniki:

  • 0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml litra octu winnego ( może być 10 %)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 goździki
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka ziaren jałowca
  • łyżeczka kolendry
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2  liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 250 ml wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka

Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do warzyw dodajemy pozostałe składniki  i dokładnie mieszamy. Tak powstałą marynatę zagotowujemy, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy marynata jest już zimna wkładamy do niej mięso i odstawiamy w chłodne miejsce np. na 3 dni. Po upływie tego czasu mięso wyjmujemy nacieramy np. musztardą, oprószamy solą i pieczemy około 2 godziny.