Składniki hamburgera:
- 0,5 kg mięsa z sarny (comber)
- ząbek czosnku
- łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
- majeranek
Składniki dodatkowe:
- ogórek kiszony
- pomidor
- cebula
- sałata
- bułka do hamburgerów
- sos czosnkowy lub majonez
Wykonanie
Mięso zalać wodą z łyżką soli, łyżką mielonego pieprzu i łyżką majeranku. Odstawić na 24. Następnie wyjąć opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso z sarny zmielić w maszynce do mięsa na grubsze kawałki. Dodać ząbek czosnku zgnieciony w prasce, łyżeczkę musztardy, odrobinę majeranku, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę aby się przegryzło. Zmielone mięso uformować w kotleciki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ok. 4 min. z jednej i drugiej strony. Cebulę pokroić na plasterki i lekko podsmażyć na patelni. Pomidora i ogórka również pokroić na plasterki. Sałatę, kotlecika, ogórka i pomidora, ułożyć w bułce przekrojonej na połówkę, dodać sos do smaku. Przepis sprawdzony:) Smacznego i Darz Bór!