Składniki:

• ok 1,5 kg mięsa z dzika
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• marchew
• czerwona papryka
• liść laurowy
• 2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
• tymianek
• sól i pieprz

Sposób wykonania

Mięso kroimy w kostkę i marynujemy w tymianku z oliwą (można zostawić w lodówce na całą noc.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w półtalarki, czosnek drobno siekamy, a paprykę (najlepiej obraną ze skórki) kroimy w paseczki. Najpierw przesmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i marchewkę a na końcu paprykę. Po minucie dodajemy mięso i na dość dużym ogniu podsmażamy. Kiedy lekko się zetnie dodajemy paprykę w proszku, liść laurowy i zalewamy wodą (tak aby mięso przykryć do połowy), zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy. Co jakiś czas dolewamy wodę. Kiedy mięso już zmięknie solimy i pieprzymy do smaku. Pasuje do kasz, ziemniaków, kluseczek czy pampuchów. Podajemy z kapustą kiszoną lub buraczkami. Smacznego!

Przepis sprawdzony :)